Panoramska z E-kolesi

Solčavska panoramska cesta je ena najlepših razglednih poti, ki jo lahko prevozite s kolesom. Glede na želje, fizično pripravljenost, časovno razpoložljivostjo in vrste kolesa, se lahko odločite za krajšo ali daljšo pot.

Za večdnevni obisk Solčavskega vam Solčavska panoramska cesta predstavlja tudi čudovito izhodišče za raznolike tematske, sprehajalne in lažje ali težje planinske poti.

KRAJŠA KOLESARSKA POT

Krajša pot v skupni dolžini 21 km nudi veliko turističnih postankov in poteka po asfaltirani cesti, le manjši del je makadamska pot. Na pot se lahko odpravite iz Solčave ali Logarske doline, v obeh primerih je možna krožna pot, ki vas bo pripeljala nazaj do izhodišča.

Z izhodiščem v Solčavi se na pot podamo pri cestni oznaki za Črno na Koroškem ali Podolševo, zraven je tudi lesena tabla z oznako kolesarske poti in zapisanimi turističnimi točkami, ki jih boste srečali ob poti.

Asfaltna cesta nas s konstantnim a rahlim vzpenjanjem po 1,5 km pripelje do kmetije Ramšak od koder se razprostira prelep razgled na Olševo, hkrati pa si lahko že na samem začetku privoščite sprostitev pri relaksacijski točki ob njihovem bajerju na robu gozda.

Po slabih 3 km se pripeljete do turistične kemetij Majdač, od tukaj se vam odpre pogled na stene Kamniško Savinjskih Alp in Karavank, tudi na največji aktiven plaz v Sloveniji – ti. Macesnikov plaz. Železni most, pri katerem se lahko ustavite, je bil postavljen, ko je plaz odnesel cesto.

Po 7,5 km od začetka poti vas pričaka najvišje ležeča turistična kmetija z nastanitvijo v Sloveniji – Turistična kmetija Rogar. Prav posebno mesto ima, saj se nad njo nahaja znamenita Potočka zijalka, ki je najdišče najstarejše koščene šivanke na svetu. Od kmetije do jame vas loči 1h hoda, lahko pa se odpravite še naprej na Obel kamen ali na Olševo (1929 m), grebensko goro Karavank.

Le malo naprej ob cesti stoji čudovita cerkev Sv. Duha, nasproti nje pa turistična kmetija Strevc, ki velja za središče Solčavske panoramske ceste. Ob čudovitem pogledu na Potočko zijalko, Olševo in Raduho, si pri kmetiji Strevc privoščite pravo domače okrepčilo, npr. enolončnico, žlinkfore, štrudelj, savinjski želodec, žgance ali pa njihove odlične štruklje.

Odpeljete se naprej skozi gozd in na levi vaš čaka izjemna naravna znamenitost Solčavskega – izvir kisle vode, ki je razglašen za naravni spomenik z nastankom ob tektonskem prelomu Savinjskih Alp od Karavank. Kisla voda je pitna. Zaradi visoke vsebnosti železa ima nenavaden okus a izjemne zdravilne učinke. Preverite sami.

Po 12,5 km skupne poti vas pričaka ena najlepših razglednih točk s panoramskim pogledom na celotne Kamniško Savinjske Alpe in okolico. Na razgledni točki je zemljevid vrhov, pod njo so leseni ležalniki, na katerih si lahko odpočijete svoje telo, kot duha.

Naprej se odpeljete mimo čudovitega drevoreda visokih brez, nato skozi gozd in pripeljete se do turistične kmetije Žibovt, ki velja za mokrišče, kjer uspeva več kot 50 rastlinskih vrst. Če se niste okrepčali na poti že prej in imate malico za na desko s seboj, je to odlična lokacija za miren piknik. Lahko si ga privoščite na razgledni točki s klopjo na velikem travniku.

Ko se naužijete lepote narave se podate še na zadnji daljši del poti proti Logarski dolini. V veliki večini vaš čaka le še spust, ki pa vas nazadnje pripelje še do Solčavskega zmaja Lintverja, ki je razstavljen v soteski Lamotje – Šikančeva zijalka.

Za tem se spustite le še do vstopa v Logarsko dolino, kjer lahko pot nadaljujete skozi celotno dolino do konca ceste pod Slapom Rinka (cca. 30 – 40 min), lahko pa se s kolesom opravite po glavni cesti naprej v smeri Solčave, torej nazaj do vaše izhodiščne točke.

DALJŠA KOLESARSKA POT

Nekoliko daljša pot v skupni dolžini 29 km ima nekaj dodatnih postankov in ponuja čudovit razgled na ledeniško dolino. Pot iz Solčavske smeri podaljšate pri prečenju glavne ceste nazaj v gozd, pri Planinskem domu Majerhold, ki se nahaja le nekaj minut za kmetijo Žibovt. Popelje vas vse od Turistične kmetije Perk, do turistične kmetije Matk, kjer si na višini 1165 m lahko privoščite zelo okusen domač kozji sladoled z okusom vanilije. Ob poti se razprostira pogled na Matkov kot, do koder vodi lažja planinska pot, in zahtevnejša pot naprej vse do naravne znamenitosti Matkov škaf – na višini 1480 m leži kraterju podoben snežni kotel, kjer voda spomladi v rahlem slapu pada v debelo snežišče, tega pozimi napolnijo plazovi in tako v sneg izdolbe luknjo v obliki škafa (za obisk priporočamo izkušnje z gorništvom in ustrezno opremo z derezami ter cepinom, tudi poleti). Za tem se pripeljete še do kmetije Bukovc (1327 mnv), ki velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji. Njena višina pa ji prinaša dodano vrednost, saj se ob popolnoma jasnem dnevu od tukaj vidi sam vrh Slovenije – Triglav. Preden dosežemo zaključek poti proti Logarski dolini, obidemo še planinsko kočo v Grohotu.

Varno na poti in uživajte v lepotah naše prečudovite narave.

strava-mapa


Open chat
Scan the code
WhatsApp
Hey there how can we help!