CANYONING

Canyoning ali soteskanje je ena izmed oblik športov v naravi, ki se v večini odvija v (kot že samo ime pove) kanjonih gorskih rek. Spada med adrenalinske športe, saj pogosto zajema skoke v tolmune, dričanje po skalah ali spuščanje po vrvi čez slapove. Ne glede na to, kako nevarno na prvi pogled izgleda, je kanjoning razmeroma varna aktivnost, če se izvaja na pravilen in premišljen način. Ponuja vpogled v skrite, dih jemajoče in običajno neobljudene kotičke sveta, katerih si ne moremo ogledati brez ustrezne opreme, kar daje temu športu res poseben čar. Kot smo že omenili, šport poteka po kanjonih gorskih rek, kar pomeni, da so te največkrat zelo mrzle, zato za soteskarske podvige nujno potrebujemo (poleg ostale obvezne zaščitne opreme) debelo neoprensko obleko ali ustrezna termo oblačila. Poleg klasičnega (rečnega/mokrega) soteskanja, obstaja tudi posebna vrsta, ki se imenuje suho soteskanje in poteka na osušenih rečnih kanjonih, ki so nastali skozi leta erozije prsti.

Kanjoni, ki se uporabljajo v turistične namene, predstavljajo najvarnejšo obliko tega športa, saj so (oz. bi po predpisih morali biti) ustrezno opremljeni in zavarovani. Pred začetkom avanture prejmete vso potrebno zaščitno opremo, poleg tega pa izlet vodi usposobljen vodnik kanjoninga, ki poskrbi za varen in brezskrben izlet. Ta ima v večini primerov s seboj tudi vrv, ki jo uporabi za spuščanje posameznikov, ki ne morejo premagati strahu pred skoki v tolmune ali pa za spuščanje posameznikov čez večje slapove.


V Savinjski dolini se nahajata 2 ustrezno opremljena kanjona, v katerih izvajamo izlete, primerne za začetnike. 

Prvi in najbolj obiskan je kanjon slapa Cuc, ki se nahaja globoko v notranjosti doline in je začetnikom zelo prijazen, saj zanj med turističnim izletom ni potrebnega nobenega predznanja. Vsega, kar morate vedeti za uspešno premagan spust, se boste preko inštrukcij naučili pred začetkom izleta. Z avtom se boste pripeljali skoraj pod vznožje slapu, od koder se boste morali najprej podati proti vrhu (cca 30min zmerno hitre hoje v pretežno strm hrib). Brez skrbi, na vrhu boste pozabili na premagan napor, saj vas bo tam čakala nagrada – čudovit razgled na Raduho. Omenjen kanjon je sestavljen iz 5 slapov različnih višin, ki jih premagate s pomočjo vrvne tehnike, katero upravlja predvsem vodnik. Vse kar morate narediti je poslušati vodnika ter mu kar se da zaupati. Naš najbolj popularen kanjon tako ne vsebuje skokov ali prostih padov, zato je zelo primeren za začetnike, prav tako pa bo pogled iz najvišjega slapu (cca 25m) vzel dih še tako izkušenemu soteskarju.


Drugi kanjon, kanjon Globošak, leži tik pred začetkom Logarske doline. Je veliko daljši od kanjona slapa Cuc, vsebuje pa tudi dva izjemno dolga slapova, za katera je potrebno predznanje vrvne tehnike in »samospuščanja«, zato Kanjoning Globošak priporočamo predvsem že izkušenim soteskarjem. V tem kanjonu boste imeli čas, da se naužijete lepot, ki jih ponuja Slovenija, saj je iz nekaterih točk razgled naravnost čudovit, kar velja tudi za kanjon sam, saj ponuja res fotogenično obliko slapov.

Nakupovalna košarica
Open chat
Scan the code
WhatsApp
Hey there how can we help!