različne vrste kajakov

Ali ste vedeli, da za veslanje na divjih vodah obstaja več različnih vrst kajakov? To pomeni, da vsi kajaki niso najbolj primerni za vse reke in obratno. Tip čolna, ki ga bomo izbrali, je odvisen od kajakaševih sposobnosti in izkušenj, težavnosti odseka reke in njenega vodostaja. Ko govorimo o kajakih za divje vode, se ti v grobem ločijo predvsem po količini volumna in njegovi razporeditvi.

V nadaljevanju vam predstavljamo 4 tipe kajakov, ki jih ponujamo v našem outsidersi športnem centru.

»River runner« tip čolna velja za najbolj vsestranskega in je primeren tako za višje kot nižje vodostaje. Ima srednje velik volumen, vendar je večina tega vseeno zbrana v njegovem sprednjem delu, kar pomeni, da zlahka prebije valove. Zaradi zmanjšanega volumna v njegovem zadnjem delu, pa je tudi precej agilen in primeren za veslanje v tehnično zahtevnejših odsekih. »River runner«, ki ga lahko testirate pri nas je Spade The Joker in Spade The Starfire. Joker spada med klasične čolne tega tipa, medtem ko je Starfire mešanica med »river runnerjem« in »playboatom«.

»Playboat« tip čolna se uporablja predvsem za izvajanje trikov. Spada med manj stabilne kajake, kar je za njegov namen dokaj pomembna karakteristika. Z manjšim volumnom je zelo odziven na vsak dražljaj in zelo vodljiv med izvajanjem različnih trikov na divjih vodah. Ni primeren za začetnike temveč za tiste, ki so željni eksperimentiranja med brzicami in iskanja svojih meja. »Playboat-u« najbolj podoben čoln, ki ga lahko najdete pri nas je Spade The Bliss.

»Creek boat« tip čolna naj bi bil najbolj stabilen med vsemi. To pomeni, da ima tudi največ volumna, ki je dokaj enakomerno razporejen tako v njegovem sprednjem kot zadnjem delu. Primeren je predvsem za veslanje na rekah z višjimi vodostaji in močnim tokom. Prav tako ga priporočamo za vse začetnike, ki se želijo spoznati s tem čudovitim športom na mirnejših odsekih. Pri nas lahko testirate Spade The Black Jack in Spade The Royal Flush. Prav tako bi lahko v to kategorijo uvrstili Spade The Queen of Hearts, ki pa je primeren za lažje posameznike.

Zadnji tip čolna, ki ga lahko najdete pri nas je »Extreme slalom« kajak. Gre za tekmovalno različico plastičnega kajaka, ki je primeren za izkušenejše kajakaše. Ima najmanjši volumen izmed vseh naštetih tipov čolna, pri čemer je večina zbrana v njegovi sredini. Na zadnjem delu volumna praktično ni, kar pomeni, da je kajak zelo odziven in ne dopušča napak. Pri nas lahko najdete Spade-ov The Barracuda.

Za začetnike tako priporočamo čolne z večjim volumnom, saj so mnogo stabilnejši in dopuščajo več napak. Bolj izkušen kot kajakaš postane, bolj »zahteven« čoln si bo izbral. Če se v tem kontekstu osredotočimo na plastične čolne, bo najzahtevnejši kajak tisti, ki ima večino volumna zbranega na srednjem delu in minimalno količino volumna na njegovem zadnjem delu (t.i. repu čolna).

Vabljeni v naš Spade test center, da razlike preizkusite na lastni koži!

Open chat
Scan the code
WhatsApp
Hey there how can we help!