STAND UP PADDLEBOARDING (SUP-anje)

SUP-anje spada med novejše vodne športe in je v zadnjih letih pridobilo na veljavi po vsem svetu, predvsem med rekreativci, ki si želijo novih športnih izzivov. Je cenovno zelo dostopna in pretežno enostavna športna aktivnost, ki lahko še kako popestri vaš vsakdan ali dopust. Izvaja se lahko na mirnih (jezeru, morju) in celo divjih vodah (reke). Seveda je vožnja s SUP-om na divjih vodah izjemno zahtevna in zahteva nekaj več vaje, v nasprotju s SUP-anjem na jezeru, kjer je voda povsem mirna in zato začetnikom veliko prijaznejša.

Pri tem športu gre za kombinacijo vadbe za vzdržljivost in ravnotežne vadbe. Zanimiv je iz vidika vključenosti mišičnih skupin med veslanjem, saj je med SUP-anjem aktivno praktično celo telo. Z rokami in hrbtom skrbimo za zaveslaje, s trupom in nogami pa zagotavljamo ohranjanje ravnotežja. Zahtevnost veslanja lahko stopnjujemo tako, da začnemo sede ali na kolenih. Klečeč položaj je uporaben za pridobivanje občutka za veslanje oz. kako se bo deska odzvala na različne vrste zaveslajev, prav tako pa ni tako zahteven z vidika ohranjanja ravnotežja. Ko začnemo obvladovati klečeč položaj je čas, da počasi vstanemo in nadaljujemo v stoječem položaju. Najtežji del pri tem je prehod iz klečečega v stoječ položaj, zato lahko na začetku pričakujemo padec iz deske. Brez skrbi, pozitivna plat športa je, da se izvaja na vodi, kar pomeni, da je možnost poškodb v primeru padca minimalna (če veslamo v dovolj globoki vodi in seveda znamo plavati).

Oprema, ki jo potrebujete za SUP-anje na mirnih vodah:

  • SUP deska
  • SUP Veslo
  • Po potrebi tudi rešilni jopič

Pod desko je prostor za namestitev smernika, ki zagotavlja boljše držanje željene smeri, kar olajša veslanje predvsem na daljših razdaljah. SUP deska je lahko napihljiva ali trdna, v obeh oblikah pa obstajajo modeli različnih dolžin in širin, izbira teh pa je odvisna od vaše telesne teže in znanja – širše deske imajo več volumna, kar pomeni, da so v prvi vrsti stabilnejše, imajo pa tudi večjo nosilnost. Daljše deske so velikokrat tudi precej ožje, zato niso najprimernejše za začetnike. Napihljive deske so cenejše in v veliki večini primerov tudi stabilnejše od trdnih, zato za začetek vsekakor priporočamo napihljivo. Velika prednost napihljive deske je tudi ugodnejša možnost transporta, saj jo lahko po uporabi pospravimo v torbo in v avtu zavzame relativno malo prostora.

V primeru obiska Savinjske doline vam priporočamo, da preizkusite SUP-anje na Velenjskem jezeru, ki se nahaja le 20min vožnje stran od Mozirja. Outsidersi nudimo tudi prevoz do jezera in vodeno SUP turo, na kateri boste dobili vso potrebno opremo ter vodnika, ki bo poskrbel za dodatno varnost. Če pa bi se do jezera raje odpravili sami in ne potrebujete vodnika, si lahko pri nas izposodite SUP desko z vso potrebno opremo in uživate v celodnevnem veslanju po Velenjskem jezeru.

Open chat
Scan the code
WhatsApp
Hey there how can we help!