razlika med kajakom in kanujem

Velikokrat se nam je že zgodilo, da smo prejeli povpraševanje o vodenih spustih po reki Savinji s kanuji. Stranke smo morali hitro opozoriti, da kanu spustov nimamo v ponudbi, ponujamo pa več različnih vrst kajak spustov. Odziv je bil večinoma enak: »No, saj a ni to eno in isto?«. Naš odgovor je NE. Razlika med kajakaštvom in kanuizmom se na prvi pogled zdi ničelna, ko pa si športa ogledamo ločeno in ju primerjamo, lahko že hitro opazimo, da nista povsem enaka.

Prva razlika, ki jo lahko opazi že vsak laik, je struktura vesla. Kajakaši uporabljajo vesla, ki imajo po en list (lopatko) na vsaki strani, kar pomeni, da ga držijo nekje na sredini. Kanuisti uporabljajo veslo z le enim listom, na drugi strani pa se nahaja ročaj. To pomeni, da veslo z eno roko držijo za ročaj na vrhu, z drugo pa nekje v sredini. Opisana struktura vesla močno vpliva na tehniko veslanja v obeh športih. Kanuisti morajo za držanje smeri čolna uporabljati izmenične zaveslaje na levi in desni strani, pri čemer morajo nujno menjati stran veslanja (zaradi le enega lista), medtem ko lahko kajakaši veslajo izmenično na levi in desni strani brez prestavljanja vesla. To kajakašem omogoča hitrejše reakcije med morebitno izgubo ravnotežja na divjih vodah.

Druga velika razlika se v profesionalnem športu težje opazi med veslanjem, vidimo pa jo lahko med namestitvijo posameznika v kajak/kanu. Kajakaši v čolnu sedijo, medtem ko kanuisti klečijo! Kako osnovni položaj vpliva na stabilnost, je odvisno od vrste kajaka ali kanuja – poznamo bolj in manj stabilne čolne v obeh športih.

Ko govorimo o komercialnih kajak/kanu spustih, se kanuji v večini primerov uporabljajo na mirnih vodah, kajaki pa na divjih. V tem kontekstu se kanuji velikokrat uporabljajo v obliki večsedežnega čolna, kar pomeni, da v enem čolnu vesla več ljudi naenkrat, strani veslanja pa si smiselno razporedijo. V kajakaštvu je zgodba malce drugačna, saj se tudi v komercialne namene večinoma uporabljajo čolni, v katerih je posameznik odvisen od samega sebe. Pri izbiri vrste čolna, ki ga bomo uporabili (več o vrstah kajakov bomo pisali v eni izmed prihajajočih objav), najbolj vpliva vrsta vode, na kateri bomo veslali. Pri tem moramo poudariti, da so tako kajaki kot kanuji primerni za mirne in divje vode, vendar moramo biti pazljivi, da za divje vode ne uporabljamo kajaka ali kanuja, ki je mišljen za veslanje po jezerih ali morju.

Outsidersi izmed veslaških športov ponujamo zgolj kajakaštvo in SUP-anje, medtem ko kanuizma ni v našem naboru aktivnosti. Zato pa ponujamo več različnih načinov preizkusa vaših kajakaških sposobnosti: SOT (=sit on top) družinski spust, SOT adventure spust in kajak šolo. Več o navedenih aktivnostih si lahko ogledate na naši spletni strani pod zavihkom »Aktivnosti«.

Open chat
Scan the code
WhatsApp
Hey there how can we help!